Ahdistus

Pahvista tehty ihmishahmo pakenee kummituksia
Ahdistus voi muuttaa jonkun tavallisenkin asian pelottavaksi.

Vinkkivideoita: Ahdistuksen ennaltaehkäisy ja mitä tehdä jos ahdistaa

Ahdistus on mahdollista saada hallintaan

Ahdistuksen tunteet muistuttavat pelkoa, mutta niistä voi olla hankala saada kiinni. Tällaiset ohimenevät tunteet ovat hyvin tavallisia ja niitä tulee esimerkiksi jos mokaa muiden nähden, joutuu uuteen tilanteeseen eikä tiedä kuinka siellä käyttäydytään tai vaikka kokee menetyksen. Silloin ne vain kuuluvat osana elämään. Kunhan eivät kestä kovin kauan ja ne helpottavat.

Pitkään kestäessään tai arjen toimintaa häiritessään (kotoa poistuminen, koulussa tai töissä käyminen muuttuu hankalaksi) ahdistukseen kannattaa hakea apua. Apua kannattaa hakea ajoissa. Jos ahdistus pääsee voimistumaan, siitä on hankalampi päästä eroon.

Ahdistuneisuushäiriöihin kuuluvat esim.

  • sosiaalisten tilanteiden pelko (”mitä muut ajattelee”, ”kuitenkin teen jotakin väärin”, ”muut osaa niin paljon paremmin” ”kaikki tuijottaa mua”). Lisää tietoa Mielenterveystalon videolta.
  • julkisten paikkojen pelko (”jos paniikki iskee, en pääse sieltä pois”, ”siellä on turvaton olo”).
  • tiettyjen tilanteiden tai paikkojen pelot (fobiat).
  • paniikkihäiriöt (ahdistunut tunne voi tulla yllättäen, sydän tykyttää, vapisuttaa, henkeä ahdistaa ja pyörryttää). Videolla näytelty tilanne.
  • yleistynyt ahdistushäiriö (hallitsemattomia huolia esim. arkisista asioista). Lisää tietoa mielenterveystalon videolta.
  • pakko-oireinen häiriö (”pakko pestä kädet”, ”tää on saatava symmetriseksi”, ”pakko olla parillinen määrä”).
  • traumaperäinen stressireaktio.

Mitäs jos nyt huomaat, että joku tai useampi yllä mainituista ahdistuneisuushäiriöistä osuu omalle tai läheisen kohdalle? Ensinnäkin kannattaa tiedostaa, että alkoholi ja muut päihteet pahentavat kokonaistilannetta ja ahdistusta. Aina. Itse ahdistusta kokeneen vinkit löytyvät videolta ja ovat: rentoutuminen ja rauhallinen hengittäminen. Luonnossa liikkuminen, käsityöt, lukeminen, lemmikki ja jollekin (vertaistuki tai joku läheinen) puhuminen auttavat.

Ahdistuksen kanssa voi oppia elämään ja niskan päälle pääseminen on mahdollista. Toipuminen ei tapahdu hetkessä, mutta se on mahdollista. Yksin pärjääminen on rankkaa, kannattaa etsiä apua ja tukea, hakeutua hoitoon. Kouluissa kuraattorit ja terveydenhoitajat osaavat auttaa, samoin hoitoon hakeutumiselle voi olla suuri kynnys, näin kertoo kokemusasiantuntija.