Olen työskennellyt viimeiset 10 vuotta psykiatrian saralla, lasten, nuorten ja aikuisten parissa perusterveydenhuollossa, yksityisessä yrityksessä ja erikoissairaanhoidossa. Kymmenen vuoden aikana on omaan työuraan peilaten, tapahtunut iso muutos. Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi ja ongelmat ovat kärjistyneet. Kärjistyneet niin, että palvelujärjestelmä on alkanut ontua. Apua tarvitsevat nuoret joutuvat odottaa pitkiä aikoja ennen ensimmäistä yhteydenottoa, esimerkiksi mielenterveystoimesta. Tuleva Sote herättää ajatuksia ja ammattilaisella, myös pelkoa. Kaikki tuntematon pelottaa ja soisi sen hyvän tapahtuvan, että ontuvaan järjestelmään panostettaisiin, mm. nuorten mielenterveyspalveluihin. Nykyisessä järjestelmässä on jäykkyyttä, väliinputoajia riittää ja eri toimijoiden yhteistyöhön panostamiseen tulisi satsata. Mielenterveystyön punaisena lankana tulisi olla yhteiseen hiileen puhaltaminen nuorten hyväksi ja täydellisessä maailmassa reviirirajoja ei olisi.
Tällä viikolla kiinnitin huomion mtv-uutisten artikkeliin, osoite alla. Täyttä asiaa ja kuvaa tilannetta, lasten ja nuorten mielenterveyden pommia.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/isompi-pommi-kuin-on-ymmarretty-mielenterveyshoitoa-yli-lain-maaraaman-ajan-odottaneita-nuoria-nyt-9-kertaa-enemman-kuin-ennen-koronaa/8401856?fbclid=IwAR3Ot3gqzFiC9zLH45BRLcpZrWvh3Df4VpOXt7Qpgx_IwP6lgw5PT7-182c#gs.xfzqlv
Hankkeessa työskentely on tietynlaista narulla kävelyä. En ole tässä työssä sairaanhoitajana, terveydenhoitajana, hyvinvoinnin johtamisen asiantuntijana taikka lyhytterapeutti-opiskelijana. Olen TKI hanke- asiantuntijana enkä toteuta tai anna hoitoa. Voin kuitenkin tukea nuorta, levittää tietoa, antaa palveluohjausta, neuvoja ja antaa nuorelle kuulluksi ja nähdyksi tulemisen tunteen joka on arvokasta ja voimaannuttavaa. Joillain nuorilla ei ole ketään, ketään kenelle kertoa omasta pahasta olostaan.
Etsivän nuorisotyön merkitys on avautunut minulle tässä hankkeessa työskentelyn myötä. Etsivät tekevät arvokasta työtä, toiminnallista, selvittävää ja tukea antavaa- se se vasta on monitahoammattilaisuutta! Hatunnosto Seinäjoen etsivälle nuorisotyölle ja samalla terveiset lähikuntiin!
Hankkeessa toteutetaan KYNNYKSELLÄ palvelupilottia, jossa tämän kevään aikana olen paikalla Kurikan Kampuksella sekä Sedu Suupohjantiellä. Nuoret saavat huvin matalalla kynnyksellä tulla keskustelemaan päivän polttavista asioista, saamaan infoa mielenterveyteen liittyvistä asioista, palveluohjausta ja vaikkapa hakemaan kuuntelevan kontaktin- kokemuksen siitä, ettei nuori ole yksin. Koen alan ammattilaisena varhaisen puuttumisen äärimmäisen tärkeänä asiana, johon haluan omalta osaltani vaikuttaa positiivisesti. Toivon että tämänkaltaisella toiminnalla tuomme näkyväksi sitä, että myös mielenterveyttä tulee ja pitää saada voida hoitaa. Mielenterveyden ja psykiatrian alan ammattilaisen ei tarvitse piiloutua mihinkään ja nuoren on ihan ok sanoa: Mä voin tänään huonosti.
Kenenkään ei tarvitsisi olla yksin. Tarvitsemme sosiaalista vuorovaikutusta, vastavuoroisuutta, kehitymme vuorovaikutuksessa muihin. Omaan näkökulmaan on helppo uppoutua ja keskustelussa toistemme kanssa voimme oppia näkökulmissa liikkumisen taitoa, joka tuo kepeyttä ja sallivuutta.
Ota kontakti, anna kätesi.
Terveisin, Tiina.