Minuksi-ryhmiä ja kouluyhteistyötä

Tämä viikko on ollut aikamoinen meidän hankkeessa! Maanantaina alkoi Minuksi-ryhmä Kurikan nuorisotyöpajalla, keskiviikkona Jalasjärven nuorisotyöpajalla ja tiistaina starttasi kouluyhteistyö Kurikan kampuksella 2.asteen opiskelijoiden parissa. Seinäjoen Ohjaamoonkin hankkeen lonkero kiemursi vielä keskiviikkona.  Ensi viikolla aloitetaan lisää yhteistyöhankkeita, tekemisen puute ei vaivaa!

Minuksi-ryhmissä käsitellään itsetuntoa, tunnetaitoja, mielenterveydestä huolehtimista sekä vuorovaikutustaitoja osallistavalla ja keskustelevalla työotteella. Erilaiset kortit ovat oivallinen työväline ja uusiin kortteihin törmäsin vinkattuna, Suomen ladun nettisivuilla. Kortit tulostin ja laminoin ja otin heti käyttöön.

Tunnetaidot ovat mielenterveyden perustaa. Tunnetaidot kertovat, miten yksilöinä toimimme omien tunteidemme kanssa. Lähdemmekö seuraamaan tunteita ns. päistikkaa ja joudumme haastaviin tilateisiin omien tunne-reaktioiden kanssa vai annammeko tunteelle aika viipyä kehossamme ja kuuntelemme, mitä tunteella on kerrottavaa? Tunnetaidot ovat opeteltavissa ja kehitymme niissä läpi elämän. Jos aihe kiinnostaa, tee retki www.tunnejataida.fi- Suomen tunnetaito-koulutuksen kotisivuille.

Vuorovaikutustaidot edesauttavat pärjäämään mm. yhä vaativammassa työelämässä. Nämäkin taidot ovat opittavissa. On tärkeää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, esim. saadakseen työnsä hoidettua hyvin. Vuorovaikutustaitoja tarvitaan erityisesti ryhmätyössä- haastavassa tilanteessa jossa jokaisella voi olla omanlaisensa mielipide, tapa tehdä ja toimia.

Nyyti Ry:n sivuilta, Opi elämän taitoa-osiosta löydät tietoa vuorovaikutustaitoihin liittyen. Nyyti Ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä valtakunnallinen yhdistys.

Tilasin Hidasta elämää-sivustolta ”terapia”-kortteja. Voimauttavat kysymykset – korttipakka erityisesti teki vaikutuksen ja nostin itselleni juuri yhden kortin. Kortissa kysymys: Mitä vaistoni sanoo, että minun tulisi tehdä seuraavaksi? Tätä kysymystä jäin toden teolla pohtimaan. Haluaisin vastata tähän, että minun tulisi lähteä ulos. Minun tulisi vetää keuhkot täyteen raitista ilmaa ja kävellä pieni lenkki. Mutta koska on työpäivä, en tätä voi tehdä. Sen sijaan venyttelen hieman, juon lasillisen vettä ja päätän tehdä lenkkini iltapäivällä.

Teemme varmasti päivittäin kompromisseja, joko itsemme taikka muiden kanssa. Kompromissin tekoon toisen henkilön kanssa tarvitsemme sekä tunne -että vuorovaikutustaitoja. Yhteisen päämäärän saavuttamiseksi taito nähdä lopputulos on tärkeää. Ei se matka, vaan se päämäärä. Vai miten se nyt meni, mitä mieltä sinä olet?

-Tiina-