Arki loman jälkeen, rutiineilla vai ilman?

Kesäloma on omalta osaltani ohi, kuten monella muullakin. Jokseenkin sopivasti, myös kesän lämpö ja monen rakastamat helteet ovat ohitse.  Arki alkaa arjen rutiineineen.

Tuovatko rutiinit sinulle turvaa ja varmuutta? Mitkä ovat niitä rutiineja, joista et luopuisi? Oletko koskaan miettinyt, millaiset tavat ylläpitävät toimintakykyä ja joista hyödyt, vaikket välttämättä näitä rutiineja itsessään aina arvostaisikaan?

Kahvi käynnistää monen aamun ja päivän. Kupillinen kuumaa, täydellisessä maailmassa ilma kiirettä, omissa ajatuksissaan- kenties keittiön ikkunasta mukavaa maisemaa katsellen. Jos tämä hetki jää päivästä pois, saattaa olla vaikeuksia käynnistyä ja herätellä toimintakykyä.

Keskiviikko-iltojen kävelylenkki. Lenkille lähteminen saattaa olla ajoittain kiven takana ja ensimmäinen puoli kilometriä vastemielistä talsimista, kunnes hyvän olon hormonit vapautuvatkin ja saat liikunnasta ja raittiista ilmasta hyvää oloa ja koko kehon hyvinvointia.

Lauantai-illan lämmin sauna. Miten sen kiukaan napsauttaminen päälle saattaakin sitten olla joskus niin tympeää?

Kaikista, yksilöllisistä rutiineista on täysi oikeus luopuakin, mutta usein rutiinit ovat niitä arjen ylläpitäjiä, kuin hukkuvan pelastusrenkaita. Toisesta näkökulmasta rutiinit ovat tylsiä, toisesta ne sujuvoittavat arkea.

Eilinen, ensimmäinen työpäivä kesäloman jälkeen oli täydellinen floppi. En päässyt alkuun sisälle työpaikalleni. Toimistohommat käynnistyivät vasta kolmen tunnin takkuamisen jälkeen- tarvitsin atk-tuen apua, koska kannettavani oli päättänyt olla vielä kesälomalla. Olin hukannut työpuhelimeni latausjohdon ja kävin hakemassa kaupasta uuden. Työstäni ei meinannut tulla yhtään mitään, kun rutiinit rikkoontuivat. Kirjoitin muistiinpanoja vanhanaikaisesti paperille (naurattaa koko lause) ja totesin, että käsi kramppaa oudoksesta. Kun vihdoin pääsin vauhtiin, hups- kello olisikin jo vaikka mitä.

Minä pidän kiinni tietyistä rutiineista. On turvallista ennakoida ja varautua. Toiselle rutiinit ovat kauhistus, ja sekin on aivan ok- koska olemme kaikki erilaisia. Jos elämästäsi puuttuu rutiineja ja koet, että arki olisi sujuvampaa- kuinka rutiineja luodaan? Käväise seuraavalla sivustolla ja tee retki kirjastoon, sivustolla hyvä kirjavinkki:

Miten luoda rutiini? Kahden minuutin sääntö ratkaisee – Duunitori

Duunitori on muutoinkin hyvä sivusto, työpaikkailmoitusten lisäksi se sisältää monipuolista infoa työelämästä. Seuraava blogi-artikkeli liittyykin työhön ja opiskeluun, ajankohtaisiin aiheisiin!

-Tiina-