Opintoihin erilaisista elämäntilanteista

Syksy on perinteisesti uuden aikaa, mitä tulee opiskelumaailmaan. Ensimmäinen aloittaa 2. asteen opinnot suunnitellusti, toinen jatkaa amk-opintoja hieman vastahakoisesti, kolmas haluaisi takaisin opintojen pariin keskeyttämisen jälkeen ja neljännellä on iso kynnys- hän on ollut työttömänä useamman vuoden ja haluaisi apua opintojen suunnittelussa. Kaikkia heitä yhdistää yksi asia, nuoruus. Aika jolloin etsitään, onnistutaan, erehdytään, kasvetaan ja rakennetaan.

Sinä, alle 30-vuotias! Olit sitten keskeyttänyt aikoinaan opintosi- syystä tai toisesta, paikkoja joista saat apua ja ohjausta uudelleen käynnistykseen: Ohjaamo, etsivä nuorisotyö, työvoimatoimisto, koulujen opinto-ohjaajat. Jos tuntuu vaikealta soittaa, laita sähköpostia ja kerro tilanteestasi. Ohjaamoon et tarvitse ajanvarausta. Etelä-pohjanmaalla Ohjaamoja löytyy Seinäjoelta, Ilmajoelta, Kurikasta, Lapualta, Kauhavalta, Alajärveltä ja Kuusiokuntien alueelta.

Opetushallituksen ja opetus -ja kulttuuriministeriön Opinto-polku sivusto on mainio tietopaketti. Sivustolta löydät erilaiset elämäntilanteet huomioiden koulutusvaihtoehtoja, vinkkejä ja tietoa avoimesta yliopistosta kansalaisopistojen ja ammatillisen oppilaitosten tarjontaan.  Vaikka perinteisesti kevät on oppilaitoksiin haun aikaa, on nykyään muitakin vaihtoehtoja. Koulutuksia alkaa syksyllä, loppuvuodesta, alkuvuodesta ja ehkä näiden väleistäkin 🙂 Opintopolku

Usein isoin vuoren huippu jolle kiivetä esimerkiksi keskeyttämisen jälkeen, on yhteyden ottaminen. Se puhelu, sähköposti, chat-keskustelu. Onko sulle kalenteroinnista apua? Merkitse kalenteriin valitsemallesi ajankohdalle- Soitto Ohjaamoon. Onko helpompi saada aikaiseksi, kun asialle on varattu oma aika? Omalla kohdallani se toimii. Jos asia pyörii mielessä, usein se jää maata ja päätä kiertämään, mutta kalenterissa nähtävillä ollessaan- on se enemmän ”olemassa”.

Haluaisin uskoa, että kysyvä saa vastauksia ja apua pyytävä apua. Kuulun Seinäjoen Ohjaamo-toimijoiden joukkoon tämän vuoden loppuun saakka ja olen saanut kunnian tutustua isoon joukkoon ohjaus-alan ammattilaisia. Tiesitkö että Sedulla työskentelee mm. uraohjaaja, jolla on päivystysvuoroja Ohjaamossa?

Jos näistä esimerkeistä huolimatta, tuntuu ettet löydä omaa kanavaasi- pökkää vaikka minulle sähköpostia, yhteystiedot löytyvät tämän sivuston etusivulta. Etsitään yhdessä vastauksia. Vaikka tämä teksti käsitteleekin opintoja, työllistymiseenkin, työelämään paluuseen löytyy apua ja vierellä kulkijoita. Aloita vaikka oman kuntasi työvoimatoimistosta tai googleta: takaisin työelämään.

Opettaminen saa aikaan paljon, mutta kannustaminen saa aikaan kaiken.
– Johann Wolfgang Von Goethe –

 

Tiina