Jos kuulut taikauskoiseen joukkoon, tänään erityisesti ei kävellä tikapuiden alta ja mustan kissan nähdessä- pitikös sitä sylkäistä olan yli vai miten se menikään?
Mihin joukkoon sinä kuulut? Meillä ihmisillä on joukkoon kuulumisen tarve, enemmistöllä ainakin. Esimerkiksi koulussa tai työpaikalla ulkopuolisuuden tunne aiheuttaa voimakasta stressiä. On luonnollinen olotila kuulua ryhmään.
Kaikilla sitä joukkoa, ryhmää ei kuitenkaan ole. Yksinäisyyden tunne ja syrjäytyminen altistavat mielenterveyden haasteille. Kollega vinkkasi somehaasteesta, johon on aikaa osallistua toukokuun ajan. Somehaasteen taustalla toimii satakunnan alueella toimivat hankkeet, Itsemurhien ehkäisy Satakunnassa sekä Maakunnallinen nuorisovaltuusto SataNuva. IG:sta löytyy hankkeiden tilit.
Miehet kuolevat itsemurhan seurauksena useammin kuin naiset. Lähes 3/4 itsemurhan tehneestä on miehiä. Vuonna 2020 Suomessa tehtiin 717 itsemurhaa. Siinä on 717 liikaa.
Itsetuhoisuus ja itsemurha aiheuttavat voimakkaita tunteita ja ovat pelottavia asioita, pelottavia ne voivat olla sosiaali -ja terveydenhuollon ammattilaisellekin. Miten asia otetaan puheeksi? Voinko minä kysyä asiakkaalta/potilaalta itsetuhoisuudesta ja mitä sanoja minä käytän?
Psykiatrialla työskennelleenä, aihe on minulle tuttu mutta tuttuus ei vie pois sitä surua, mitä myös hoitaja tuntee vakavan aiheen äärellä. Surua asiakkaan/potilaan ahdistuksesta, toivottomuudesta ja näköalattomuudesta.
Miten otat puheeksi:
- Onko sun ahdistus ollut koskaan niin voimakasta, että olet ollut itsetuhoinen?
- Oletko koskaan viillellyt? Haluaisitko kertoa siitä tilanteesta enemmän?
- Onko sinulla ollut koskaan mietittynä itsemurha-suunnitelmaa?
Läsnäolo, kuulluksi tulemisen tunteen antaminen, ymmärrys, lämpö. Nämä asiat itse hoitajana nostaisin esille tilanteessa, jossa kohdataan esimerkiksi itsemurha-vaarassa oleva. Oli asia ja haaste mikä hyvänsä, olemme kaikki samanlaisia ja samanmoisia ihmisiä.
Itsemurhaa yrittänyt ja tämän läheiset saavat apua esimerkiksi Helsingissä ja Kuopiossa toimivista Itsemurhien ehkäisy-keskuksista. Apu on maksutonta. Työskentely perustuu LINITY-malliin. LINITY:n taitajia löytyy myös Etelä-pohjanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian yksilöstä.
Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia? Muista- APUA ON AINA SAATAVILLA! Aloita puhelinsoitolla Kriisipuhelimeen:
Apua itsetuhoisuuteen – Mieli Ry
Tänään, kysytään hiljaiselta naapurilta rappukäytävässä:
Mitä sulle kuuluu?
-Tiina-