Resilienssi- mikä se on?

Kukkuluuru!

Olen ollut hieman pidemmällä yllättävällä sairaslomalla ja taisin saada kaiken hyvän päälle kaverikseni jonkin lenssupöpön, jota parantelen nyt kotona etätöissä. Päätän itse tämän tiedon jakamisen, se on siis minulle aivan ok. Töiden, sovittujen tapaamisten, luentojen  ja tapahtumien peruminen on aina yhtä vastemielistä. Mahdollisesti kuulun suorittajiin ja supertunnollisiin, jotka ovat myös muita alttiimpia sairastumaan esimerkiksi työuupumukseen. Korostan, että siitä ei ole toki kysymys, mutta tämä on fakta jonka tunnistan.

Meillä kaikilla on omanlainen, yksilöllinen resilienssi. Onko termi sinulle tuttu? Resilienssi tarkoittaa psyykkistä palautumiskykyä.  Resilienssi on ominaisuus, jota emme voi verrata toisen henkilön ominaisuuteen. Mitä suurempi resilienssi on, sitä paremmin selviytyy ja palautuu erilaisista vastoinkäymisistä, muutoksista. Oletko joskus pohtinut, miten esimerkiksi ystäväsi tuntuu olevan kuin ikikallio? Hän tuntuu selviytyvän voittajana jokaisesta eteen heitetystä haasteesta.  Resilienssi on sitkeyttä, toivoa, palautumiskykyä, toivoa ja tulevaisuudenuskoa.

Resilienssiin vaikuttavat kasvuolosuhteet, kokonaiskuormitus, ympäristö ja kulttuuri. Kuitenkin, koska olemme yksilöitä, esimerkiksi kulttuuri ei määritä resilienssiä. Tätä tärkeää psyykkistä ominaisuutta voi myös kehittää.  Resilienssi osoittaa meille myös henkilökohtaisia rajoja, mihin vedämme rajat ja milloin on aika sanoa ei?

Jos huomaat haastavan tilanteen elämässäsi, jolla on tapana toistua eikä tilanne/oma suhtautumisesi palvele sinua, kokeile tarkastella sitä uudesta viitekehyksestä, ulkoista itsesi. Entä löydätkö positiivisia poikkeuksia, mitä tein silloin, kun selvisin tilanteesta hyvin?

Tämänkin jakamisesta päätän itse, minulla on ollut kivenkova resilienssi lapsena, nuorena ja varhais-aikuisuudessa. Selviydyin menetyksistä, isoista haasteista, surusta ja pettymyksistä lähestulkoon aina. Mutta vuosien kuluessa ja keski-ikää kohden kulkiessa, resilienssini ei ole enää niin voimakas. Tätä eräänä iltana pohdin pitkään, kun jouduin vaikeaan tilanteeseen ja tulin jonkinlaiseen lopputulemaan. Ikä on muuttanut resilienssiäni, rajojen vetämisen selkiytymisen kautta. Minä en ole heikompi, kuin ennen vaan olen löytänyt rajani sekä oppinut niitä asettamaan tarvittaessa.

Tutustu resilienssiisi ystäväni <3

-Tiina-