.Yhdessä jakamisen ilo.

Viimeiset viikot ovat olleet erityisen hektisiä hanketyössä ja nuoriso -ja mielenterveystyön kentällä on tapahtunut paljon. Viime tiistain ja keskiviikon välisenä yönä- kyllä vain- kirjoitin paikalliseen sanomalehteen lyhyen jutun liittyen nuorten mielenterveyden haasteisiin ja mielenterveystyön tekemiseen Etelä-Pohjanmaalla. Se julkaistiin  8.6.22 Ilkkapohjalaisessa.

Nuorten yksinäisyys, mielenterveyden haasteet ja syrjäytyminen eivät ole ilmiöitä, jotka leijuvat jossain ”näkymättömissä”. Nuoret kantavat niitä, ne ulottuvat meidän jokaisen elämään, jossain vaiheessa ja jollain tavalla. Esimerkiksi, kukaan ei ole immuuni psykiatriselle sairaudelle.

Nuorten mielenterveyshäiriöt- opas nuorten parissa työskenteleville aikuisille (Marttunen, Huurre, Strandholm, Viialainen toim. 2013) on omasta näkökulmastani sellainen kirja, jonka jokaisen nuorisotyötä tekevän tulisi lukea. Kirjoittajat ovat työskennelleet Terveyden -ja hyvinvoinnin laitoksella asiantuntijoina. ”Nuorten mielenterveyden ehkäisyyn on mahdollisuuksia monilla eri tasoilla. Laajimmillaan ennaltaehkäisyä on kaikki se, mikä edistää terveyttä- myös mielenterveyttä- ja lasten ja nuorten suotuisaa, terveyttä  kehitystä.”

Varhaiskasvatus, päiväkerhot, toimiva koulujärjestelmä ja sosiaali -ja terveydenhuolto, erikoissairaanhoito, nuoriso -ja liikuntatoimi, yksityisen sektorin tarjoamat liikunta -ja vapaa-ajan harrastemahdollisuudet, kirkon ja seurakunnan tekemä nuorisotyö jne.

Tätä aihetta olen sivunnut aiemminkin, meillä on tässä hyvinvointivaltiossa toimijoita vaikka muille jakaa. Teemmekö tarpeeksi yhteistyötä? Emme. Sosiaali -ja terveydenhuolto on hierarkinen ja rajoistaan kiinnipitävä järjestelmä ja tämä järjestelmä on muutoksen kynnyksellä. Lausahdus, yhdessä olemme enemmän on jonkin puolueen slogan taikka jostakin muusta tutusta yhteydestä mieleen jäänyt- mutta taivaan totta.

Hanke on tehnyt yhteistyötä eri toimijoiden kanssa mennen kevään aikana. Tämä yhteistyö on ollut tärkeää, hedelmällistä ja kannattelevaa.  Yhteistyön tekeminen eri toimijoiden kanssa on myös työntekijälle ja työhyvinvoinnille tärkeää. Jakaminen, eri näkökulmissa liikkunen ja moniammatillisuuden hyödyntäminen keventää! Minulla on henkilökohtaisesti ollut upeita tapaamisia nuorten kanssa- joissa mukana on ollut esim. etsivän nuorisotyön taikka te-toimen edustaja. Olemme rakentaneet palapeliä ja nuori on asettanut viimeisen palan.

Toimijuuden etsiminen, löytäminen ja valjastaminen niin nuorisotyössä kuin mielenterveystyössä on ratkaisevaa. Oman elämän hallinta, aktiivisuus ja näistä asioista löytyvä voima on nuorelle jopa elinehto.

– Tiina-